Codemark i Shanghai

Vårt motto “Kod och kvalitet” fick sällskap av orden teknik, idéer, visioner och affärer på denna Asienresa. Vi gjorde jobb åt en telecomkund i Shanghai och deltog samtidigt på en kryptovalutakonferens – Bitcoin Expo 2014.

Shanghai är en mycket fascinerande stad – ett kalejdoskop av av människor, färger, arkitektur och ljud. Den långa europeiska närvaron har format staden till en öppen, internationell och dynamisk stad, där folk från hela Kina och världen samlas. Jag stannade där i 3 veckor och föll för de gamla franska kvarterens charm – the French Concessions. Shanghais hamn är den största och viktigaste i Kina, och i den nyskapade frihandelszonen FTZ kommer även Xbox och Playstation att tillverkas. Ironin är att de spelkonsollerna fortfarande är förbjudna i Kina – även om vi nu har signaler på att de ska tillåtas.

Vid skrivande stund har kinesiska regering även förbjudit Apples nya iPhone så den finns bara på svarta marknaden till otroligt höga priser. Jag fick frågan på ett uteställe om jag kunde fixa fram en iPhone 6 – vi kanske är i fel branch!

Själva bitcoinmässan var en 3-dagarskonferens med ett antal talare och paneler – nätverkandet var även det mycket bra och jag hade en stor hög med visitkort från folk över hela världen på slutet. Min svenska vän, Christian Ander, VD för bitcoinvalutaväxlaren BTCx var där för att nätverka och tala på konferensen.

På mässan så hade tydligen inte alla frivilliga medarbetarna dykt upp av någon anledning, berättade de slovakiska arrangörerna. Det betydde att talarna och panelmedlemmarna ofta fick lösa schema och planering på egen hand – i en decentraliserad och spontan ordning. Om dagarna var konferens så var kvällarna fyllda med sociala tillställningar – de flesta arrangerades av deltagarna själva. En stor del av värdet att vara på konferensen skapades här – även om jag blev förkyld på köpet.

Jag fick väldigt bra kontakt med en ung entrepenör Sagun från Mumbai som var en Erlangutvecklare och utvecklar en ny marknadsplats baserad på kryptovalutateknik för illikvida tillgångar, såsom fastigheter för att få upp likviditeten i långsamma affärer. Han hade varit i Stockholm för Erlangkonferenser så han kände till Sverige och IT-marknaden där. Han berättade att visserligen var Bangalore IT-meckat i Indien men Mumbai är centret för finans och IT då det finns en stor finansmarknad i Mumbai.

Jag träffade även en välklädd, städad och äldre herre, Sergei, från Slovenien som hade jobbat som senior affärskonsult på PwC men nu arbetade han med lobbyism kring virtuella valutor. Han var ett uppslagsverk när det gällde europisk historia – det var en fröjd att diskutera current events, högt och lågt med honom. Han hade umgåtts med konstkollektiven i Ljubljana under 80-talet när Slovenien var en del av Titos Jugoslavien och han förvånade mig genom att personligen känna människor i två av mina favoritband – Laibach och Borghesia! Med en avväpnande humor under västen, berättade denna glasögonprydde och hobliknande man, om denna omvälvande tid i det tito-socialistiska Slovenien.

Jag fick lära mig mycket nytt om Ripple, Ethereum och andra projekt under konferensen. Även om dark coins som är helt kryptologiskt anonymt och inte kan kopplas till en mottagare – t.ex. projektet Black Coins. Det har ju varit en av svagheterna i kryptovalutan Bitcoin – den är anonym men eftersom Bitcoin bygger på en öppen bokföring så kan man spåra en transaktion till en mottagare om man kan koppla mer information till transaktionen, t.ex. IP-adress, registrerat användarnamn hos en e-handlare, bankkonto osv.

Jag pratade även med Martin, en engelska expat, som bor i Kina. Hans företag jobbar med att automatiserat sätt att köpa domännamn som någon glömt att förlänga eller inte längre vill ha. Sedan så förmedlades annonser genom dessa webbplatser och på så sätt fick Martin intäkt. Då kunde han en gång i månaden se över vilka webbplatser som gav mest pengar, vilka han ska förlänga osv. Han erkände att han var något av ett internet-troll – ibland tog han ju även webbplatser som någon ville ha kvar. Men det är intressant vilken specialiserad nischning det finns. Här agerade Martin på ett informationsglapp och satsar pengar för att få avkastning. Han hade även satt upp en fond där investerare kunde få avkastning från sin verksamhet. Dessa aktörer behövs – de skapar en informationslikviditet i många dimensioner – t.ex. driver ju hans sajter trafik till andra webbplatser. Han har ökat möjligheten till informationsutbyte och transaktion mellan aktörer – en sorts virtuell synaps. Ibland är inget bara det som syns på ytan – i ett ekosystem med ett oändligt antal variabler finns de få tillstånd som är säkra.

Så många intryck där, jag kunde berätta om holländaren Danny som bodde i Manilla som mutade sig in i Kina på ett 72-timmars transfervisa för 1500 RMB för att komma till konferensen, kinesen Eric som flyr Kina till Australien för han hatar den kinesiska regeringen, en advokat som sagt upp sitt amerikanska medborgarskap och nu bor på kinesiska landsbygden och jobbar med IT-säkerhet, nattlivet med dess jazz- och electroklubbar, klubbar med hajakvarium och danserskor. Jag känner nästan här finns en bok att skriva, inte ett blogginlägg. Jag träffade många män och kvinnor på denna resa som är upptäcktsresande och nybyggare i en värld där kryptovalutor är en integrerad infrastruktur för internet. Och inte bara för valuta och clearing, utan även en plattform för avtal, information, distribuerad logik, anonyma distribuerade företag (DAC) osv. Vi kommer få se stora förändringar framöver. Vilka de blir vet jag inte och försöker inte förutsäga. Nu kör vi.

Hans Åkerman, VD Codemark AB

Böcker läst under resan:

  • “DNA: The Secret of Life”, James D. Watson
  • “The Snowden Files”, Luke Harding
  • “Omoral”, Sigfrid Lindhe
  • “Ghost in the Wires”, Kevin Mitnick